Novi parkić u Solari, Pančevo

Podeli:

Koliko su javne površine zaista javne, naše i prilagođene nama koji bi trebalo da ih koristimo? Zašto su neke baštice i parkići zapušteni i niko se ne brine o njima, a mogli bi možda biti naše oaze za odmor, igru, uživanje? Evo kako je grupa HABITUS videla ovu problematiku:

“Naša trenutna tačka fokusa jeste dvorište ovih zgrada (parkić u prolazu na adresi Vojvode Petra Bojovića 14, Pančevo), pored čega nam je šira ideja da se aktiviraju zapušteni gradski džepovi širom Pančeva. Imajući to u vidu, ova ideja obuhvata članove zajednice koja živi na pomenutoj lokaciji, ali i sve građane jer smo sigurni da svako od nas želi čist i zdrav grad aktiviran kroz nove prostorne intervencije. Problem zapuštenog parka najviše pogađa najmlađe članove zajednice iz očiglednih razloga, a to je nebezbedno i neadekvatno mesto za igru. Pored najmlađih članova pogađa i njihove roditelje koji se brinu za bezbednost svoje dece, ali i ostatak zajednice koji svakodnevno prolazi ili gleda na pomenuti park. Već nekoliko godina u nazad park nije održavan, što je jedan od razloga njegovog propadanja. Potreba za reanimiranjem usledila je nakon useljenja novih i mladih članove zajednice i nakon promatranja dece koja provode vreme na ostacima igrališta.”

“Želimo da stvorimo interaktivnu instalaciju za decu koja će oplemeniti fokusni prostor. Kroz korišćenje šarenih kanapa za planinarenje i povezivanjem postojećih elemenata ideja je da se stvori interaktivni poligon za decu. Cilj nam je da koristeći neinvazivan i agresivan materijal oživimo postojeće mesto i ponovo ga učinimo pristupačnim za korišćenje, ali i prijatnijim za oko.”

Tri, četiri, sad – akcija!
Prvo su održane radionice sa studiom arhitekture za decu La Villette gde su deca dala ideje kako parkić može izgledati i kako oni sami vide da stvari mogu da se promene. Usledilo je nedelju dana akcijanja u samom parkiću – grabuljanje, čišćenje, lopatanje, bušenje, farbanje, razvezivanje kanapa. Na akcijama se pridružilo mnogo volontera koji su rado pomogli da se cela stvar izgura do kraja. Neki su radili, neke komšije su iznele kafu i gricke, neko je pružio lepu reč i ohrabrenje. Nakon otvaranja parkića poslednjeg dana, usledila je tribina u Sinhro habu gde učesnici/e mogli da diskutuju o intervencijama u javnim prostorima, potrebama i izazovima vezanim za iste. Pančevo sada ima još jedan osvežen zeleni džep koji mnogo znači građanima, posebno onim najmlađim.