300 godina Vajfertove pivare u Pančevu

Podeli:

Evo kako neformalna grupa Prostori vidi problematiku kulturnog nasleđa pivarstva u Pančevu:

“Pančevačka pivska proizvodnja je najstarija privredna delatnost ustanovljena i pre nego što je Pančevo dobilo status grada, nakon što je Abraham Kepiš dobio dozvolu za izgradnju fabrike 1722. godine. Čitav vek su se vlasnici menjali, sve dok Ignjat Vajfert nije preuzeo proizvodnju 1849. godine, a svoj najproduktivniji period fabrika je doživela nakon što je Đorđe Vajfert preuzeo proizvodnju od svog oca. Svoj definitivni kraj proizvodnja piva u Pančevu doživljava nakon što je turska kompanija “Efes” preuzela proizvodnju 2004. godine, a ugasila je 2008. godine.

Godine 2015. ustanovljena je gradska manifestacija „Dani Vajferta”, ali kako ova manifestacija ima isključivo potrošački karakter, sa doduše ovogodišnjim pokušajima postavljanja izložbe u artdeko zgradi koja nije stradala u požarima 2005. i 2010. godine, a nalazi se u kompleksu stare Vajfertove pivare, čini se da su lokalne nezavisne inicijative preuzele na sebe odgovornost zaštitara i nastavka kontinuiteta pivarstva u Pančevu. Poslednjih dve godine otvoreno je nekoliko zanatskih radionica piva, a tokom 2022. godine više nezavisnih gradskih inicijativa bavilo se obeležavanjem 300 godina od početka pivske industrije u Pančevu i time pokazalo da iako zvanično ne postoji nikakav plan za revitalizaciju stare zgrade Vajfertove pivare i njenu prenamenu u npr. muzej pivarstva, postoji veliko interesovanje građana za ponovno uspostavljanje kontituiteta tradicije pančevačkog pivarstva i očuvanja uspomene na baštinara Đorđa Vajferta.

Akcija sito štampe
Nakon izrade dva velika murala u prolazu kod pivnice Slad (pogledajte ih!), održane su dve velike akcije sito štampe sa motivima stilizovanog Đorđa Vajferta i pivarstva (hmelja). Akcije su odlično posećene i glavni utisak ljudi je da im se dopadaju motivi, se opet nešto lepo dešava i da priča oko pivare treba da živi.
*Murale i motive za štampu radili umetnici iz Pančeva – Sanja Momčilović i Milan Bulatović.